T I P S

Varning! Denna sida är mer än lovligt förnumstig!


Gnager och biter på allt? 

Hjorthorn är perfekta!  Snälla mot tänderna och räcker länge. Finns lite varstans och på nätet. Jag köpte hos Häromi i stl M.Varning!
för ekollon som innehåller tinnin och kan vara dödligt.


Back-on-Track. Om du eller hunden är frusen eller har krämpor så är deras olika produkter fenomenala. Hundtäcken, liggunderlag/täcke, till nacke, knä, handled, vrist . . .

Golvskydd. Genomskinligt - ursprungligen ämnat som skydd av golv och mattor mot hjulen på kontorsstolar. Ser snygga/osynliga ut - billiga - bra storlek. (Våta tidningar och fällar är ju förödande för trägolv.)


Boll med taggar (ganska mjuk) passar perfekt för små kliande bissingar.

Koppelträning: börja med att låta kopplet släpa fritt i marken. Lätt att fånga in valpen om det blir bråttom -  och det drar  så mycket och blir stopp direkt.

Jag rekommenderar gärna
Härliga valptid -
Förstå och utveckla din valp

av Ingalill Blixt och Curt Blixt
(Finns även ett arbetshäfte till)
www.svartbergs.se

www.bokashi.se
- kompostering

Asfalt och kladd tas bort med REN BENSIN.

Tuggummi! Extra White har nu en ny läcker förpackning som passar perfekt för att fylla med hundgodis/torrfoder.

Elton John´s och min HUSKUR för HALSEN:
Honung
Äppelcidervinäger
Varmt vatten


Två nya böcker
har jag hittat:
* Får
* Fårskötsel - Anders Jansson
Lite lustigt är det allt: Enligt den första är det svårare än man tror, medan den andra påstår att det är enklare...! Vi får väl se när jag läst dem bägge.

Snusdosa. Den moderna sorten med två lock. Gör hål med en syl i det stora locket så kommer dofterna från godiset igenom. Vid transport är det lilla locket på. Perfekt att lägga i spåret för att slippa ovälkomna insekter men ändå ge doft till lilla vovvenosen.


Fästingar - igen!

Bada (hundarna) i grönt såpvatten.

Dutta på Husses Insect Minus - utanför örat/ 1 droppe.


Rallylydnadens moment i visitkortsformat. Jag skrev ut dem i färg och klippte ut dem en och en. Stoppade sedan in korten i en helt genomskinlig visitkortshållare av plast. (Visade sig vara dubbelt så dyr på "Ordning och Reda" som på Svanströms. Kanske ännu lite billigare på varuhusen? Såg exakt likadana ut... Om man vill minska antalet kort går det att skippa alla "vänster" när man ändå har "höger", samt Mål och Start osv.)

Kaffesump är en gammal beprövad metod för gödning av blommor. Mina vinbärsbuskar och hallon - och kanske fler -  står på tur för ett par doser. Får det lov att vara en påtår?

Ice-bug-skor/kängor.
Såg just att Brukshundcenter i Uppsala har REA på dessa, samt på Gore-Tex.

SBK - Svenska Brukshundklubben har en informativ hemsida. Nytt är t ex vilka faror du ska se upp med i sommar. www.sbk.nu En del nyttigheter hittas under mindre logiska flikar - så kolla runt. Rallylydnadsskyltar finns  i visitkortsformat.


Class - foder. Fodret är fruset och är förpackat som en "korv". Vid hemkomsten går det bra att skära som "falukorvsskivor" eller i anan lämplig storlek. Lägg bitarna i frysen för att sedan ha lagom stora bitar att tina. De mindre bitarna tinar ju också snabbare.

Sele/harness. Vi har bytt ut halsbanden. Fungerar hur bra som helst. Ingen enda vovve drar numera! Små-puppsarna fick harness vest från www.puppia.se   - som levererades på stuberten! Sheltien fick en reflexsele - Hurtta Lifeguard  -  www.hurtta.se   - som sticker upp över nacken och faktiskt syns lite grann även från sidan trots all underbar päls.
(Det är viktigt - åtminstone för mig - att de är enkla och snabba att sätta på, och inte är värre än ett intelligenstest i den högre skolan! Dessa är superenkla att handskas med och vovvarna gillar dem skarpt.)

New houserules! Numera måste alla gästande hanhundar ha skvätt-/stänk-/piss-skydd när de gästar hos oss. Finns billiga och bra hos Bromma Zoo i Bromma Blocks. Enkelt som en gördel - Gentleman Wrap.

Varit på IKEA igen! Babykudde med örngott passar precis som hundmadrass till en liten valp eller pudel. Lätt att tvätta och kudden kostar bara 35:- Skr! Som hittat! Jämför med de hundratals kronor en "riktig" hundmadrass kostar. Ett babytäcke med påslakan - dubbelvikt -  passar precis i den större hundbädden.


Urinvägsinfektion. Citronsyra (finns i kryddhyllan i vilken matvaruaffär som helst) är en gammal huskur.

Fälla päls. Jag sparar Miras bortkammade päls och lägger sedan ut den i häcken eller mellan några kvistar. Går också bra att lägga pälsen i ett litet nät (som man får frukt i - eller tomma talgbollar) och hänga upp. Fåglarna får det allra bästa material som tänkas kan till inredningen av sina bon!

Salt och fukt har lett till att Lilly har problem med trampdynan på en tass. Rekommenderad fotbad i 10 min med specialschampoo! Och att ha strumpa på för att inte slicka! Nu har hon och jag inte samma storlek, tyvärr.
Jag gjorde istället så här. Strök på medlet (OK - enligt bipacksedeln) och lade en bit lakansväv som bandage, varefter jag virade en bit självhäftande elastisk binda runt tassen. På Zoo/BrommaBlocks fick jag det smarta tipset att skaffa en elastisk handske och klippa av fingrarna och ha som "strumpa". Tusen tack för tipset! Men varför får man inga användbara tips hos veterinären direkt?
 

"Put the kettel on!" My cuppa tea!"
Philips har en vattenkokare med en funktion där man väljer gradtal: 40-60-80-100. Jättebra när man ska hälla varmt vatten över torrfodret. Finns också varmhållning - precis som en samovar! (Däremot köper jag inte argumentet att man bara ska värma tea-vatten till 80 grader - näe, koka, för det tappar ändå en massa värme bara genom att man häller över det i kannan.)


Logga in www.radioviking.se eller ratta in FM 101,4 på radion och lyssna på omväxlande musik - ny och gammal.

Nariga händer och självsprickor. The Body Shop har en helt fenomenal hampakräm - Hemp Hand protection som är rent suverän. Minus är dock den erbarmliga förpackningen och lukten som liknar mögel.
Alternativ är att använda en vattenavvisande babysalva - garanterat gullig doft!


Hurtta har ett täcke som är speciellt framtaget till sheltie. Passar som hand i handske. Helt perfekt i såväl längd som bredd - till och med urholkningen för stora svansfästet! Kan inte vara bättre! 

Alternativ till glögg:Tranbärsjuice får sjuda tillsammans med kanelstång och 10 hela kardemummakärnor. (Sila av med en gammal hederlig tea-sil.)

Varma (och torra) fötter! Hööks har kanonbra snow-boots och kängor. Inte bara för stjärnögda tonårsflickor i stallet. Deras kläder och skodon fungerar perfekt för den som liksom jag njuter av att pulsa runt på fälten och tycker det andra kallar snöoväder är en njutning tillsammans med vovvarna!

Torra fötter - blött gräs. Fick tipset om Stockholm Quality Outlet och Timberlands skodon. Gore-Tex kängor och stövlar med torrhetsgaranti till fantastiska priser. Enda nackdelen är skosnörena som går upp hela tiden. Antingen får man ta det som extra gympa - eller köpa nya!REFLEKTERA!!! Köpte en varm och skön reflekterande neongulgrön JACKA på Hööks till kanonpris. Perfekt när vi är ute och går och vill att bilarna undviker oss.

VÄSTAR är ju lite knökiga. Fast jag har en liggande i handsfacket i bilen - ifall att...

Det allra, allra bästa är ändå reflekterande VANTAR/HANDSKAR! Kan man ju alltid ha med sig - i väskan eller fickan - och man kan vara snyggt klädd för övrigt. Man syns mycket mindre än man tror - även i lyktsken och sta'n. Köpte ett par på Coop Bromma och det andra på Hööks. Perfekt present till gammal som ung.
BÄSTA HUNDBÄDDEN? En plastlåda - stor rektangulär med låga kanter från IKEA - bäddad med madrass och fäll samt en fleecefilt. Mäkta populär bland alla vovvarna. Valpen biter inte i den. Alla "ingredienserna" var superbilliga eftersom det var REA på Hööks, Rusta och ÖB. Lådan kostar en eller två Selmor.


Dålig lukt i tyg.
Använd ättika plus vatten. Tvätta även ur textilier på detta sätt.

Kinkig med maten.

Det finns vompulver att strö över maten för att locka fram aptiten.


Fästingar detta otyg! Grrr!!!
Har enligt tipset i Hundsport införskaffat Standardt Päls (B-vitamintillskott).
Vi använder också sedan tidigare  bärnstenshalsband - funkar dock bara om pälsen är någorlunda kort,dvs inte på utställningspäls (eftersom den då tovar).
Vaccinera dig själv mot TBE!

VINDRUTETORKARE fastnar inte i frost och is om du lägger en remsa bubbelplast eller lådplast (från IKEA, förstås!) mellan bladet och rutan.

RINNANDE ÖGON - 2: prova att ge ALOE VERA -juice. Om inte hunden äter det spontant på fodret så använd en liten "dosspruta" (fås gratis på apotek/droghandel!) och ge i mungipan. (Aloe Vera kan även ges till hästar och katter och naturligtvis till oss människor.) Se även nedan.  

TRAPPOR: här i Stockholm är det backigt och många trappor som jag vill att hundarna ska undvika. Jag väljer barnvagnstrappan istället och vovvarna går i lutningen där hjulen ska vara. Sparar deras ryggar.

LJUS I MÖRKRET:
ALAC - www.alac.se - har koppel i olika färger - även neongult och dito grönt med reflexrand invävt.

Tulpaner, hyacinther och amaryllis har en benägenhet att falla åt alla håll och behöva stagas upp. Ställ dem (först i en liten kruka och sedan) i en stor rak glasvas med höga kanter som håller in alltihopa. Enkelt och snyggt.

FÖRSVAR:
1. Ha en flaska dog-attack i fickan som försvar mot farliga hundar. Bra även när du själv ska hem med nattbussen eller tunnelbanan om kvällen. Lagligt hjälpmedel. Kan köpas i djuraffären eller genom anita.axelsson.se i hennes webshop.

2. Ett automatiskt självuppfällande paraply.
Sänk det mot marken och rulla det framför dig och din hund för att avleda, skydda och avvärja attack.
Mitt paraply kommer från leksaksaffären och är litet och med plastkulor på spröten så det är säkert att ta med överallt.

LÄDER:
Smörj in kopplet med olivolja.
Blir mjukt, smidigt och vattenavvisande.
(Gör detsamma med sulorna på sandaletterna.)

TEXTILKOPPEL: Lägg i tvättpåse och tvätta i maskin med snabbprogrammet. Blir som nytt.

RINNANDE ÖGON - 1:
Kan bero på ögonhår eller skräp, allergi m.m. Se över fodret. Torrfoder med sädesslag kan vara en anledning. Se även ovan.

TORKA ÖGON: IKEAS barntvättlappar är perfekta att använda till ögontorkning eftersom de inte luddar. Fukta ett hörn i taget och byt till nytt hörn för varje öga. (Ja, jag vet, det blir två torkningar per öga - inte fyra ögon!)

HOSTA:
 Testa annat foder. Algblandning Dominant Dog har hjälpt en del. Liksom att ta bort torrfoder.

VITAMINER eller  andra tabletterkrossas i mortel och blandas i en köttbullestor bit köttfärs.
Bra om dosen ges direkt så att mängden blir den avsedda ifall hunden inte skulle äta upp en hel portion.

För människor:
Mjukaste mjuka hy får du så här enkelt och billigt:

Ansiktet:
Fukta ansiktet med vatten och gnid in MAJSMJÖL med cirklande rörelser.
Skölj bort med vatten.
Tvätta med ansiktstvål.
Använd en fuktåtergivande lotion.

Kroppen:
Blanda STRÖSOCKER OCH OLIVOLJA. (Ta den inte direkt ur kylen om du inte gillar kalla avrivningar!)
Gnid.
Skölj.
Torka.

Fötter:
Smörj in fötterna med olivolja och sätt på plastpåsar. Stoppa fötterna i rejäla tofflor (Foppa-varianten fungerar utmärkt) så att Du kan förflytta Dig.  Slå Dig ned med en tidning, bok eller favoritsåpan på TV och låt verka.
Ta av plastpåsarna och sätt fötterna i ett fotbad med såpa.
Fila fötterna med fil och/eller pimpsten.
Skölj av och torka ordentligt.
Smörj in med Helosan (blå eller grön variant)
Mjuka sköna fötter och Du dansar fram som en Pudel!

IKEA - The Store!
Köksavdelningen: kvadratiska skålar i två storlekar som är perfekta för valpar och små hundar. Står stadigt och är perfekta i diskmaskinen.
(50-talsinspirerade i vitt med blå och gula ränder i vågor.)

Soffavdelningen:  Fotpallen BROMMA  har ungefär samma höjd som min prinsessan-på-ärten-säng och fungerar perfekt som hundsäng med en ventapad som skydd. Vovvarna tycker det är skönt att sova för sig själva ibland och slipper bli nådda av fötter och rörelser - samtidigt som de sover bredvid flocken. 

Mattor: Mattor och vovvar kan vara ett problem. Ventapad är en lösning! Finns i många färger och tjocklekar. Perfekt att kasta i tvättmaskinen. Hundarna slipper halka när de hoppar upp och ned i soffan och sängen och det är underbart för bara fötter i en walk-in-closet!


Odjur:  (och jag menar inte hundarna)  - utan pälsängrar och andra insekter som man inte vill ha i garderoben lär ogilla skal av apelsin, kvistar av Dr Westerlunds Blomma och Doftpelargon. När du ansar blommorna - lägg en bit i garderoben.

Thermos:  För att rengöra - häll i bakpulver eller bikarbonat och fyll på med vatten. Låt stå över natten. Te- och kaffeavlagringarna lossnar och du har en ren och fin termos igen.
YES!! BEWARE!!! WATCH OUT!!! There might be TREES in the park!!! Not to mention in the WOODS!!!